BU AY DERGİLER ARASINDA
Hanry Truman; “Her okur bir lider değildir, fakat her lider bir okurdur.” der. Belki lider olmak için okumuyoruz ama kendimizi geliştirmek, zihinsel gıdaya ulaşmak, beyni beslemek, yalnızlığımızın sadık dostunu yanımıza almak, bilgi ağacını yeşertip çiçek açmasına katkı sağlamak, yüreğe yeni kapılar açmak, beyinden katmanlar oluşturmak, bireysel kimliğinin farkına varmak gibi pek çok nedenlerle okumalıyız. Belki de kendimizi öteki kılarak, kendi bilgi kabımıza değer taşımak için de okumalıyız. Okumak sabır ve istek işidir. Aynı zamanda terapi görevi üstlenir. Okurken geçen zaman, kişiyi dinlendirdiği gibi bilinci sağaltan doktordur aynı zamanda. Kısacası ruh ve beden sağlığımız için dahi okumalıyız.
Okumanın zihne açtığı sayısız pencereleri düşünürsek; evreni algılamak için pek çok bilgi ışığının bize ulaşmasına yollarını açar. Hafıza güçlenir, algılama yetisi gelişir, ön yargıdan uzaklaşılır, bakış açısı genişler, güzel bakmayı bilir, dil zenginleşir, sevgi – saygı – erdemli insan olma özelliklerini kazanmasına katkı sunar. Kişinin gelişimi topluma nitelik kazandırır. Çok okuyan yoplumlar olgunluk seviyesine ulaşmada öncelik kazanır. Kaliteli ve farklı bilgi alanlarında kişiyi gezdiren her yazı okunmaya değer.
Soktates; “Okumayan insan hayata tek bir pencereden bakar, bildiği ezber cümlelerle yorumlar ve dar kalıplı bakış açısına sahip olur.”der. İşte tam da burada Edebiyat Dergilerinin varlığı, bazı gerçeklerle bizi yüz yüze getirir. Kaliteli ve içeriği özenle hazırlanmış edebiyat dergileri farklı konuları işleyerek okurunu farklı bilgilerle tanıştırır. Her düşünür, yazar / şair, yazın emekçisinin bilgi birikimi farklılık gösterir. Bu farklılıklar ufkumuzun açısını genişleten olgulardır. Bir kitap belli konuyu işlerken, dergilerdeki yazılar çeşitlilik gösterir.
“Okumak özgürlüğe uçmaktır / Ali İzzetbegoviç” Güzel dergilerimiz okunmak için yola çıkmışsak; okuyup özgürlüğe kanat çırpmak bizim elimizde.
Şimdi, dergiler arasında üç dergimizi tanıyalım.
ÇİNİKİTAP DERGİSİ
Çinikitap Dergisi’ni elinize aldığınızda pırıl pırıl kapağı parmaklarınız ipek kumaşta kayıyormuşçasına güzel bir his duyumsatır. Tan Doğan Demirci’nin harika kapak görseli her sayıda ayrı bir sunumla sizi şaşırtır. Kapağı kaldırınca özenle hazırlanmış içeriği karşılar sizi. İç kapakta yeni yayınlanan ( kendilerine ulaşan) kitap kapak görselleri yer alıyor. Her dergiden olduğu gibi içindekiler ve yazı aktarımlarıyla devam eden sayfalar. Sahibi ve yazı İşleri Müdürü ; Fehmi Enginalp, Yayın Yönetmeni Nuri Demirci, Yayın Kurulunda: Fehmi Enginalp, Şaban Akbaba, Hilmi Haşal, Şükrü Bilgiç, Elif Akpınar tarafında hazırlanan dergi Nilüfer / BURSA’da yayınlanmakta. İki aylık süreli derginin içeriğinde: Elif Akpınar / Nil Akay’ın hazırladığı farklı konulardaki yazıları, Haluk Cengiz’in Okuma Notları, Şaban Akbaba’nın Ayazma Fısıltıları Anılar Yansımalar, Hilmi Haşal’ın Teras Okumaları, Nuri Demirci’nin Kazı / Yazı, Şinasi Melih’in Bursa’da Hayattan Sanata Katılan Anılar yazı serisi, Fehmi Enginap’in her sayıda farklı konuyu işlediği yazıları ve yetkin kalemlerden gelen; öyküler, şiirler, kitap değerlendirme yazıları, söyleşi, deneme ve etkinlik değerlendirmeleri ile arka kapakta yine kitap kapak görselleri yer almakta.. Düzeyli ve yetkin kalemlerin yazılarını içeren okunası güzel bir dergi. Dolu dolu 70 sayfa. 12 yılda 70 sayıyı geride bırakarak yola devam eden, güçlü ve okunası güzel bir dergi. İniş çıkışların olduğu bir ortamda yıllara dayanabilmek kolay olmasa gerek. Dayanabilen dergiler kutlanmayı hak ediyor.
İletişim: e- posta: cinikitap@gmail.com
ARTEMİS KÜLTÜR SANAT EDEBİYAT DERGİSİ
Büyük şehirlerden toplanan dergiler zaman içinde bu zinciri kırarak küçük şehirlerde varlığını gösterdikten sonra ilçelere doğru yelpazeyi genişletmeleri dergicilik açısında sevindirici bir gelişme. Cesaretle bu işi sırtlayan pek çok derginin varlığı yüz güldürüyor. Bunlardan birisi de MANİSA / Salihli’den yayınlanan ARTEMİS Dergisi ki, emin adımlarla edebiyat alanında varlığında söz ettirecek kadar sağlam bir dergi. Serdes Kültür ve Sanat Derneği adına sahibi ve genel yayın yönetmeni Yusuf Çağlar. Elbette dergi dayanışmanın ürünüdür. Sorumlu yazı işleri Md. ve editörü Handan Tan, yayın kurulunda; Hasan Ulaş, Handan Tan ve Ali Rızaoğlu, Yayın Danışma Kurulunda ise; Habib Bektaş ve Ertuğrul Özüaydın bulunmaktadır. Üç aylık süreli yayınıyla 72 sayfalık Artemis Dergisi; 5. yılında 15 sayı yayımlayarak yola devam etmekte. Habib Bektaş – Ertuğrul Özüaydın ve Yusuf Çağlar’ın her sayıda farklı konularda yaptıkları doğaçlama söyleşi yer almakta. Öykü, deneme ve serbest konular içeren yazılar yer alsa da şiirden yana cömert davranan bir güzel dergi. Arka iç ve dış kapakta pek çok dergiden olduğu gibi gelen kitap kapak görsellerine yer vererek kitap tanıtımlarına katkı sunmayı ihmal etmiyor. Ki bu da kitaplar ve yazar için güzel bir tanıtım.
İletişim . e-Posta : artemisdergi@gmail.com
ESKİŞEHİR SANAT DERGİSİ
Onbeş günde bir yayınlanan e- dergi; Eskişehir Sanat Derneği adına sahibi Şehabeddin Tosuner. Yayın Yönetmeni Ayhan Oskaylar ve Yazı İşleri Müdürü Nilüfer Sezer ile yayın kurulunun ortak çalışmasıyla yayınlanmaktadır.
Bir şehrin şansı, o şehre emek veren insanların güzel çabalarının armağanıdır. Orta Anadolu’nun kırsal şehrin yüzünü güldüren sihirli değnek değil, Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşan gibi bir belediye başkanının emekleri ile sanatın her dalına, edebiyatın her meyvesine değer katan ve yüzü gülümseten bir Şahebeddin Tosuner’in olması çifte şans demek yerinde bir değerlendirme olur. Belki bunlar gibi daha nicesi. Eskişehir Sanat Derneği olarak oluşturdukları ekip öyle güzel çalışmalar içindeler ki kutlamaya değer. Şiir (Yunus Emre – 19 yıldır yapılmakta, Dorlion Şiir yarışması, ), heykel, resim, cam sanatı, grafik, karikatür, fotoğraf, öykü ( Dorlion Öykü, 1.,2.,3.. Kral Midas Öykü yarışmaları, 11. Türkan Saylan Sanat Ödülü/ öykü dalında), roman, tiyatro, dergi, lületaşı alanlarında yürüttükleri biri birinden güzel etkinlikler hem sergilemekte hem de yarışmalar düzenleyerek sanat ve edebiyat adına bu yapıtları değerli kılan etkinliklere imza atmakta. Ödüller teşvik niteliği taşısa da emeğin görünür kılmasını da amaçlamaktadır. Farklı yapıtları değerlendirmek, sonuçlandırmak emek isteyen özverili ve azmin sonucu olduğu gibi iyi bir organizasyon gerektirir. Bu etkinlikler hem Eskişehir için bir kazanım, hem de geniş kitleye ulaştırarak görünür hale getirmesi sanat ve edebiyat için önemli bir çalışma. Tüm bu etkinlikleri aksamadan devamlılık kazandırmak yazıldığı, okunduğu kadar kolay çalışmalar olmadığını bilmek gerekir. 15 günde bir dergi hazırlayıp çıkarmak da öyle.
Eskişehir Sanat Dergisi sanal bir dergi olsa da mevcut sanal ve basılı dergilerden içerik olarak çok farklı. Örnek olarak birkaç sayının içeriğine göz atacak olursak; Yunus Emre Şiir Yarışması (19. bu yıl yapıldı.) ödül töreni ve dereceye giren şiirler, ayın fotoğrafları, 7. Öğretmen Sanatçılar Sergisi (Ressamların yapıtları – iki sayfa), 12. Uluslararası Turizm ve Karikatürleri Yarışması Sergisi, şiir, öykü, söyleş, deneme gibi konular işlenen dolu dolu 30 sayfa olan dergi 192. sayıyla yola devam etmekte. Farklı içeriğiyle okunmayı çokça hak eden bir dergi.
İletişim: e-posta: esk.sanatdernegi@gmail.com
10 Ocak 2022
***
Konuyla İlgili Düşüncenizi Paylaşabilirsiniz