Cengis Asiltürk’ ten Metropol Hikayeleri / Zeynep KASAP
Sinema ve Edebiyat alanında bir çok ödülü bulunan ünlü film yönetmeni değerli Akademisyen Cengis Asiltürk’ün yeni kitabı Metropol Hikayeleri 2022 Mart ayında raflardaki yerini aldı. Benim okumam bu ay içinde oldu. Herkesin beğenisi farklı olmakla beraber yine de ben beğendiğim mekanları tatları ve kitapları paylaşmayı seviyorum. O yüzdendir ki kitabı bitirir bitirmez yazma isteğimi yenemedim. Hikayeleri kısa öyküleri seven hemen herkesin bu kitabı da seveceğini hissediyorum.
Yazar, olayların, sözlerin bazen bir bakışın insan ruhunda yansıttığı güçlü duyguları, bir suyun doğal akışı gibi öyle güzel vermiş ki, her bir hikaye öyle akıp gidiyor okurken. Kimi zaman hayal kimi gerçek, hangisi hayal hangisi gerçek ayırt edemediğiniz hikayeler sizi hem tanıdık hem mucizevi büyüleyici bir dünyaya götürüyor. Bazen kendinizle bazen şiirsel bir düşle bazen çok sevdiğiniz tanıdık biriyle karşılaşıveriyorsunuz sayfalar arasında. Duygudan duyguya geçişler yaşıyorsunuz.
Öykülerinin bazılarının sonu mutsuz bitiyor gibi görünse de her hikaye sizde garip bir huzur tatlı bir esinti bırakıyor. Kitap 224 sayfadan oluşuyor.
Kendisini bir çok kişi yönetmen ve akademisyen kimliği ile tanısa da o yazın dünyasında kendini sinema kimliğinden çok daha önceleri kanıtlamış usta bir yazardır.
Kitabı okurken hissettiğim duyguyu bir cümle ile anlatmam gerekirse
‘’güzel bir rüya’’
Cengis Asiltürk muhteşem bir hayal gücüne sahip. Ama zaten öyle olmasaydı bir hikaye anlatıcısı olamazdı öyle değil mi?
Hikayeleri yormadan sade bir dille yazılmış. Sade bir anlatımla yazdıklarından da fazlasını anlatabilen bir dil ustası o.
Yazarımız bir söyleşsinde: “Anlatılmaya değer bir hikaye bulmak önemli, ama onu nasıl anlatacağınız belki daha da önemli” demişti. Yazar kitaptaki hikayelerinin her birini nasıl anlatacağını kesinlikle bulmuş. Elbette birikiminin bilgisinin donanımının etkisi büyük .
Metropol Hikayeleri kitabının ilk öyküsü “Bernina Express” de şöyle bir cümle geçiyor.
“…yakası açılmamış insan serüvenleri yazmak istiyordum. Annem ve babam sırf bu yüzden, “madem yazar olmaya kararlısın, dünya evinin bahçesiymiş gibi dolaşmalısın” diyordu”
Cengis Asiltürk hikaye kişisini dolaştırmakla kalmayıp bizi de dünyanın bahçesinde gezdiriyor.
Hem dünyayı dolaşıyoruz hem kalabalıklar içindeki insanların serüvenlerini izliyoruz.
Yazar ayrıntılara önem veriyor. Bir sineğin nefes alış verişi – yaşlılığın yakın zamana unutkanlığına karşın, özellikle de yarım kalmış tamamlanmamış eski yıllara dair hafızasını ince ince işlemiş mesela. Bunları okurken heyecanlanmamak elde değil.
Hayatı yaşamı simgeleyen her şeye dokunuyor yazar. Kendimizi onunla trende camdan sarkıp eşşiz manzaları seyredip yolculuk yaparken buluyoruz. Bir bakışta, sonra bir pişmanlıkta, geç kalınmışta, anlamsız görünenin ardındaki o kocaman anlamda. Seyrek bir yağmur gibi ıslatıyor bizi yaz sıcağında. Onun kimi hikayelerinin bazı yazarları anımsattığını söyleyenler de var. Bana göre Cengis Asiltürk kimselere benzemeyen bir anlatıcı.
Cengis Asiltürk hikayeleri bazen gerçek bazen düş gibi. Ama zaten gerçek yaşam da öyle değil mi?
Bana göre kitaptaki en çarpıcı hikaye “Hikayenin Brüegel Kadını” adlı hikaye
Kocası ve bebeğini öldüren bir kadına olayın nasıl olduğunu soran karakter yazarımıza yaşlı kadının cevap olarak çok kolay oldu. Bir sinek öldürür gibi rahat demesi. Yazarın bu hikaye üzerinde evinde çalışmak isterken bir sineğin ona musallat olması onu öldürmemek için önce çırpınıp sonrasında bir çırpıda öldürüvermesi oldukça düşündürücü.
Kitapla ilgili başka ilginç bir noktada yazarın bu hikayeleri 2012 yılı yazında 08.00-22.00 saatleri arasında Yenikapı-Hacıosman metro hattında yeryüzüne çıkmadan yaptığı yolculuklar sırasında yazmış olduğudur.
Romanları
Sırlanmış Zamanın Gölgesinde (İnkılap Yayınları, 2006)
Muleta-Kırmızı Orfel (Minval Yayınları, 2015)
Ölüyaprak Vuruşu – Eski Sevgili (Kalkedon Yayınları, 2016)
Suret (A7 Kitap Yayınları, 2018)
Şiir Kitapları
Cennetin Öte Yanında (Ova Yayınları, 1986)
İsyan Çiçeği (Gold Yayınları, 1991)
Bilimsel Kitaplar
Sinemada Şiirsel Anlatım (Nobel Yayınları, 2006)
Sinemada Diyalektik Kurgu (Kalkedon Yayınları, 2014)
Sinemada Yaratıcı Yönetmen (Kalkedon Yayınları, 2014)
Bakış Boşluğu (A7 Kitap Yayınları, 2018)
Makaleler
2007 – Film Yönetmek – Beykent Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi
2007 – Düşünce İnsan Dili ve Sanat Dili – Beykent Ün. Sosyal Bilimler Dergisi
2009 – Sinemada Kadrajın Evreni ve Çekim – Beykent Ün. Sosyal Bilimler Dergisi
2018 – Sinemada Kamera Rejisinin Algı Üzerindeki Etkileri – TİDS Araştırmalar Dergisi
*-Metropolis Hikayeleri/ Cengis T. Asiltürk/ Alternatif Yayınevi/1.Basım/ Mart 2022./ S.224
***
Konuyla İlgili Düşüncenizi Paylaşabilirsiniz