‘Edebiyat’ toplumların kültürel şahdamarıdır…
nilüfer uçar / 2021
“Ne kadar meşgul olduğunu düşünürsen düşün okumak için zaman ayırmazsan cahilliğe teslim olursun. / KONFÜÇYUS”
Aydınlanmanın temel koşullarından biri belki de en önemlisi okumak, okumak… Okuyan bireylerin beyni engin ufka yelken açar. Bilgi denizinde yelkenin rüzgârı okumaktır
Toplumların gelişmişlik düzeyi ve kültürel birikimi kuşkusuz okur-yazar oranının yüksekliğiyle ölçülür. Sosyokültürel ve sosyoekonomik etmenlerin içinde eğitimin kapsadığı alan, edebiyata verilen önemle doğru orantılıdır.
Ekonominin belirleyici unsur olduğu yerlerde olumlu, olumsuz etkilenenlerin başında edebiyat gelir. Bütçesi kısılan üvey evlat gibidir. Çağdaş bir eğitim; ilerlemenin aydınlık yolu, ilerlemeyi başlatan adımların itici gücü ve potansiyelidir. Kültürel gelişmeden okullaşma kadar yazınsal yayınların etkisi yadsınamayacak kadar önemlidir.
Edebiyatı önemseyen, okur/ yazar oranı yüksek olan toplumlarda; bilinç gelişir, ileriye doğru atılacak adımlarda cesur olur.
Edebiyat kültürün yaşamsal koluysa, edebiyat dergileri de bu kolu güçlü kılan ve görev yüklenen önemli araçlarıdır. Elbette dergiye kişilik ve kimlik kazandıran yayın yönetmeni ve editördür. Asıl sorumluluk yüklenicisi onlardır. Yayın ilkesi, yönetimin tutumu ve görüş açısı göz ardı edilmeyecek önemli unsurlardır tabi ki.
Edebiyat denizine su taşıyan, emekleriyle zor görevi sırtlayan pek çok dergiden üç dergiye değinmek isterim.
1- BERFİN BAHAR DERGİSİ
Yetkin kalemlerin yazılarıyla bilgi aktardığı yer olsa da genç ve yeni yazarlara yer vererek onları geleceğe taşıyan dergilerin başında gelir Berfin Bahar. İlk sayılarda yeni yazarlık çabası içinde olan gençler, şimdilerde yetkin kalemler arasında yerini almış olabileceği varsayımından gidecek olursak önemli bir işlev yerine getirdiği görülür.
Kaliteli dergilerde yayımlanan yazılar bir bakıma olur almış sayılır. Berfin Bahar; yılların süzgecinden geçmiş, kalitesini tescil etmiş bir dergi konumundadır. İçeriğiyle kültürel bir hazine sayılır okuru için.
İsmet Arslan, Berfin Bahar Dergisi’nin sahibi ve yayın yönetmeni. Dergi 277. sayısıyla 26.yılını geride bırakmanın onur ve gururunu yaşamakta. 72 sayfa ve sert kapaklı derginin içeriğinde; kapak konusunu işleyen dosya yazıları, söyleşiler, öyküler, şiirler, deneme / anlatı, anı, kitap tanıtım, Kapak Arkası (gelen kitapları ve kapak arkası tanıtımlar), edebiyatla ilgili haber ve etkinlikler, dil yazıları, aydınlanma yazıları ile dolu içeriğiyle okuyucusunu kucaklayan bir güzel dergi.
Aylık Kültür, Sanat ve Edebiyat Dergisidir.
Derginin iletişimi, e-posta: berfinbahar@berfin.net
2- İNSANCIL DERGİSİ
Dergi çıkarmak kadar onu yıllara taşımak, ilke ve düşün çizgisinden ödün vermeden sürdürebilmek çok önemli ve bir o kadar da zor bir yükümlülük. Her ay dergi çıkarmanın çok kolay olmadığı düşünülürse, bunu başaran dergileri kutlamak gerekir. İnsancıl Dergisi, Berrin Taş ve Cengiz Gündoğdu’nun emek verdiği okunası güzel bir dergi. 377. sayıyla 32. yılını geride bırakmanın onur ve gururunu yaşamaktalar. Elbette önemli ve kutlanmayı değer bir başarıdır bu.
Aylık yerel süreli derginin sahibi ve yazı işleri sorumlusu; Berrin Taş,
Genel yayın yönetmeni Cengiz Gündoğdu ile geniş bir danışma kurulu dergiyi dayanışma içinde çıkarmaktalar. 64 sayfadan oluşan dergi her sayıda; kapak iç sayfasında “Kapak Konusu” adıyla bir yazar ya da önemli kişileri tanıtım yazısı yer alır. Berrin Taş’ın “Hep Yolda”, Cengiz Gündoğdu’nun “Yıldız Güncesi ve kısa öyküler”, “Felsefenin Gör Dediği” Betül Çotuksöken ve “Özsözler Günlüğü” Yusuf Çotuksöken’in yazılarını her sayıda okumak olanaklı. Öykü, dosya yazıları, şiir, anı, deneme, mektup, söyleşi, İnsancıl Kitap adıyla yer alan, (ayın şiiri- ayın romanı, ayın öyküsü) ve farklı konuları işleyen yazılarla dolu, okuyucusunu doyuran bir dergi.
Berrin Taş ve Cengiz Gündoğdu’nun Öz Türkçeye gösterdikleri duyarlılık unutulmaması gereken çok önemli bir ayrıntı.
Derginin iletişim e- posta: insancildergisi@hotmail.com
3- GÖKKUŞAĞI DERGİSİ
Gökkuşağı; doğa ve gökyüzünü çağrıştırır bende. Aslında çağrıştırma denmez basbayağı doğa için verilen mücadelenin içinde yer alır Burhan Gümüş. Çevre ve doğa duyarlılığı, Kaz Dağları’nı koruma ve kurtarma çabaları övgüye değer görürüm. Bu çaba elbette derginin içine sinmiştir. Belki baskısının albenisi yoktur ama sayfalarını çevirip okumaya başladığınızda, elinizden düşüremeyeceğiniz kadar yetkin kalemlerin değerli yazılarıyla dolu dolu bir dergi. Çanakkale/ Küçükkuyu’da yayımlanan Burhan Gümüş’ün sahibi ve sorumlu müdürü olduğu dergi üç ayda bir çıkan süreli bir yayındır. 28 sayıyla 8. yılını geride bırakan dergi 47 sayfadan oluşuyor. Öykü, şiir, deneme, kitap tanıtım yazıları ve doğa / çevre haberlerini içselleştiren sıcacık bir dergi. Dergi çıkarmanın zor olduğu bir dönemde, dergi çıkarıp onu yıllarca yaşata bilmek önemlidir. Dergilerin süreli olabilmesi için okuyucu desteğine ihtiyacı olduğu unutulmamalıdır.
Derginin iletişim e- postası: burhangumus1956@gmail.com
5 Kasım 2021
***
Konuyla İlgili Düşüncenizi Paylaşabilirsiniz