Deneme

Sevimay Köken ve Bir Deneme Yazısı

Çocuk Gelişimi ve Eğitimi  Üzerine: 

Yaşamımızda bilgilerin yaklaşık  yüzde 80’i  sekiz yaşında  kadar  ediniyoruz.  Bu dönemde  çocuklar ailelerinin yanında büyüyüp gelişirken  okul ortamı  ile de tanışmış okuma  yazmayı  gibi zor bir  kazanımı  da edinmiş  sosyalleşme  başlamıştır. 

Yeni doğan  bir bebek ortalama 50 cm boyunda 3-4  kilo civarındadır.  Hayata gözlerini açan bebekler  doğumla beraber  yaşamda kalmaya kodlu olarak hızlı bir gelişim ile  yaşamın ilk yıllarında çok şeyi öğreniyorlar. Emme, ağıt ile kendine dil geliştirme, emekleme oturma dengede durma, yürüme, diş çıkarma gibi fiziksel  özellikleri  gelişirken bilişsel dil,  motor ve tüm gelişim alanlarında da yaşamının  en hızlı  gelişim dönemini gösteriyor.  

  İnsanın yaşamı boyunca bebeklikte  olduğu  gibi daha   hızlı geliştiği  bir dönem yoktur. Gelişimin hızlı  olduğu  dönemlerde  çevresel şartların  uyarıcıların etkisi daha fazladır.  Zengin bir uyarıcı  ortamı ve olumlu çevresel  şartları gelisimi iyi yönde  etkiler.

  Bir yaşının  sonunda bebeğin boyu ortalama  75 cm, kilosu 10 – 11 civarındadır. Artık dişlerini çıkartmış  yemek  sofrasına  oturmaktadır. Çoğu bebek  yürümeye de başlamıştır. Bir kaç  kelime  ile kendini  ifade  etmektedir. Yataktan kurtulmuş  merak  ve keşif halindedir. 

  Ondan sonraki hızlı büyüme  ve gelişme  ergenlik  dönemindedir oda birkaç yılda tamamlanır. 

   0- 6 karakter  oluşumunda kritik  dönemdir. 

  Çocuklar  temiz  sayfa  gibidir. Öğrenme  şekli  ise  model  alma- gördüğünü  yapma, gördüklerini  taklit etmek şeklindedir.

Kolay  olan da  budur.

 Sen  ne verdiysen  ya da sen ne isen  çocuğun  o’dur.

Bir çocuğun  adımları  ebebeynlerinkini geçecek  kadar  büyük  değil ki arkasından koşup  ayak izlerinden gitmesinler. . Yeni yollar  bulsunlar. Başka  yol  bilmiyor  ki  yolunu  değiştirsin. ( 0 yaşında eline tablet  telefon  verilen  çocuklar hariç ). 

Çocuk  eğitimi,  ihmale  kolaya  kaçılmayacak  bir konudur. Onlarca  kitap  okumak, en iyi  kreşlere  göndermek, iyi öğretmen  ayarlamak  bile  ebeveynlerin  arkasında  bıraktığın  izleri silemez.  İyi anne  baba  olmak  çocuğun  önüne  sınırsız  imkan sunmak, her  istediğini  yapmak, çocuğunu evin  odak  noktasına  koymak  da değildir. Çocuk  istiyor, seviyor demek hiç  değildir. Çocuk çocuktur. Ebeveynler  ebeveyn olmak zorundadir. Çocuklara  sınır  koyarak anne  baba  hayatı öğretmelidirler.

  Her çocuk  fakir  doğar; onların  zenginliği ailesinden gördüğü  sınırsız  kabul  ve sevgi, ortak paylaşımlar, birlikte  oynanan  oyunlar, aynı  masada  yenilen  yemekler ve bire bir  geçirdiğiniz  zamanlardır.sizden aldığı  sevgi kabul ve değerdir.  Bizlerin de çocukluğumuza  dair  duygusal  miraslarınız ailemizle  yaşadığınız  anlardır. Parayla  sahip  olduklarımız değildir.

 Maddi  ödülü,  markalı oyuncak ve eşyaları değil paylaşacak  anları  ve oyunları , keşifleri yeni yerlere  gidip göstermeyi, ortak etkinlikleri arttırmak  lazımdır. 

 *Sınırları  bilmez  çocuklar  koymazsanız. *Vermeyi  bilmez  hep alırsanız. 

*Yoktan anlamaz bulup buruşturup  sunarsanız. 

*Mutlu  olmayı  da bilmez  ihtiyaç  duymadan  temin  ederseniz. 

* Üretmeyi  de bilmez  tüketmeyi de bilmez. 

*Şımarık  büyütülen  çocuk  herşeyi  kendine  hak  görür. 

* Sonra  da  bir bardak  suyu bile  vermiyorlar,  der dururuz.

S.Kurt Köken

Çocuk  Gelişimi  ve Eğitimi  Öğretmeni 

***

BU YAZILARDA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Konuyla İlgili Düşüncenizi Paylaşabilirsiniz

    Cevap Yazın